Hayatımızda ki herşey bir ilk defayla başlar..

25 Haziran 2016 Cumartesi

Hayatta İlk Defa Bilgisayar Kullanmak

hayatta ilk defa bilgisayar kullanmak

Hayatta ilk defa bilgisayar'la 1997 yılında internet kafe'de tanıştım.. O yıllar yaşadığımız yerlerde ki internet kafeler, çocukların ve gençlerin akın ettiği yerlerdi. Kimisi internette gezinmek, haber okumak, araştırma yapmak ya da öğretmenlerin verdiği ödevleri yaparken, kimisi de müzik dinlemek, video izlemek, ya da oyun oynamak amacıyla kullanırdı. O kadar yoğundu ki sevgili okuyucular, kafelerde boş masa bulmakta zorlandığınız anlar, saatlerce masa başında beklediğiniz zamanlar olurdu. Her okul çıkışında ya da okuldan kaytarıp internet cafe'ye giden çok arkadaşım olmuştur. Sadece beni ve arkadaşlarımı katmasak bile her yerde de durum aynıydı. Okul bahçelerinde bilgisayar kullananların muhabbetleri, sınıflarda dersler de konuşulanlar hep bunlardan ibaretti. O yıllar bilgisayar öylesine bir dönüşüm ve kitlesel bir hal almıştı ki hayatımızın her alanında yer edinmişti.

Hayatta ilk defa bilgisayar kullanmak çok farklı ve değişik bir duygudur. Daha klavye kullanmakta zorlandığınız, fare hareketlerinde yavaş kaldığınız günlerdi. Bugün hemen hemen herkesin evinde bilgisayar bulunmakla beraber, cebinde ya da çantasında bile bilgisayar görmek mümkündür. Ülkemizde o kadar hızlı yayılmıştır ki ister istemez genci, yaşlısı herkes bilgisayar kullanmak ihtiyacı hissetmeye başlamıştır. Tüm işlerini, yazışmalarını, iletişim sağlamayı daha kolay ve hızlı yapabilir konuma gelmiştir. İnternet'in yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal medya ve dahası insanları eskisinden daha çok teknolojiyle bağlı kılmaktadır. Ve bu da kaçınılmazdır.
Bilgisayarın tarihinden söz etmek gerekirse,

İlk Bilgisayar: ENIAC

hayatta ilk defa ENIAC

Hayatta ilk defa gerçek anlamda bilgisayar ENIAC (Electronic Numerator Integrator Analyzer and Computer) firmasının ürettiği II.Dünya Savaşında Alman şifrelerini çözümlemek için icat edilmiştir. Adeta bir ev büyüklüğünde (167 m2) olup tam tamına 30 ton ağırlığında, 19.000 vakup tüp, 6.000 anahtardan oluşan ve saatte 180 kw elektrik harcayan bir makinedir. Sevgili okuyucularım düşünün, bu makinenin şu an ki cep bilgisayarları, tablet ve notebook haline geleceğini kim tahmin edebilirdi. Hatta adı bile bilgisayar(computer) değildi. İçindeki lambalı transistörler çok çabuk ısınıyor ve bozulup sorun çıkarıyordu. Hatta içerisine sızan böcekler dahi vardı. Günümüzde program yazılımı sırasında sorun giderme işlemine debugging (Türkçe deyimiyle böcekten arındırma işlemi) dendiğini bilirsiniz. İşte bu ilk terim ENIAC'tan gelmektedir. ENIAC bozulduğu zaman onarımcılar devreler arasında gezen ölü böcekleri temizlemek için makineyi durdurmak zorunda kalıyorlardı.

EDVAC

hayatta ilk defa EDVAC

Aynı yıllarda matematikçi John Von Neumenin çalışmaları ve görüşleriyle EDVAC (Elektronik Soyut Değişken Otomatik Bilgisayar) adında yeni bir bilgisayar üretimi gerçekleştirdiler. Bu bilgisayar ENIAC'dan tam 10 kez küçük ve 100 defa daha hızlı çalışabilyordu. EDVAC, ona gönderilen komutların diğer verilerde olduğu gibi bilgisayara dışarıdan girilmesini gerçekleştiriyordu. Bu özellik sayesinde programcılar büyük kolaylıklar sağlamıştır. ENIAC'ın ardından çok kısa bir zaman aralığında kullanılmış olan EDVAC, hayatta ilk defa ticari anlamda satışa sunulan ilk bilgisayar olan UNIVAC'ın yapılmasında başrol oynamıştır. ve bu da 1952 yılına dek sürmüştür.

IBM 700

IBM 701

1950 yıllardan sonra vakum tüpler sık olarak kullanılmaya başlanmıştır. UNIVAC ve IBM 700 serisi vakum tüpler kullanılarak yapılan elektronik bilgisayarlardı. Vakum tüpleri çok enerji harcadığından dolayı, daha çabuk ısınıyordu. Vakum tüplerinin ısınması, bu tür bilgisayarların sürekli arıza yapmasının başlıca sebeplerinden biriydi. Vakum tüplerin ebatlarının da bir hayli büyük olması da başka bir sorundu. Bu yıllarda program yazabilmek için kullanılan bilgisayarların donanım özelliklerinin çok iyi bilinmesi gerekiyordu. Bir programın yazılabilmesi için makine dili kullanılıyordu.

IBM 1401 - PHILCO TRANSAC S-200

hayatta ilk defa IBM 1401

1947 yıllar transistörün kullanılmaya başlandığı zamanlardır. Transistörler, vakum tüplere göre az enerji harcayan, ve dahaz az yer kaplayan, fazla ısınmayan elektronik devre elemanlarıdır. Hayatta ilk defa transistör kullanılarak üretilen bilgisayar 1947 yılında yapılan IBM 1401 - Philco Transac S-200'dür.

IBM 360

hayatta ilk defa IBM 360

1960 yılından sonra entegre devreler üretilmeye başlanmıştır. Entegreler binlerce transistörü içerisinde barındıran devre elemanlarıdır. Entegrelerin kullanılmaya başlanmasıyla bilgisayarın kapladığın yerin küçülmesinin, maliyetinin azalmasına ve işlem hızının artmasını sağlamıştır. Manyetik diskler'in üretilmesi ve entegrelerin kullanılmasıyla birlikte merkezi işlem birimleri üretilmeye başlanmıştır. Hayatta ilk defa entegre devre elemanın kullanıldığı bilgisayarlar IBM 360'tır.

Intel 4004 Merkezi İşlem Birimi

hayatta ilk defa Intel 4004

1970 yılından sonra entegre devre teknolojisi hızlı gelişime devam etmiştir. Ve entegreler birleştirilerek chipler üretilmeye başlanmıştır. Hayatta ilk defa entegrelerin birleştirilmesiyle hızlanan ilk merkezi işlem birimi Intel 4004 tür.

1977 yılında piyasaya çıkan Apple, 2 üniversite öğrencisi tarafından bir evin garajında üretilmiştir. Apple'ın klavye ve monitörü bulunmuyordu. Bu bize Bu dönemden sonra artık kişisel bilgisayarların başlayacağı dönemi işaret ediyordu.

IBM PC

hayatta ilk defa IBM PC

Hayatta ilk defa kişisel bilgisayarı IBM firması 1981 yılında piyasaya sürmüştür. Kısa bir zaman diliminde standart haline gelen IBM PC'lerin 4 yıl sonunda tam 1.000.000 adet satıldı. Artık dünyanın her tarafında IBM uyumlu bilgisayarlar üretilmeye başlandı. Üretimi uzak doğu ülkelerinde daha yaygın olarak yapıldı. Yazılımlar da IBM PC uyumlu olarak yazılmaya başlandı.

Hayatta ilk defa popüler grafiksel işletim sistemi 1984 yılında, Apple Macintosh'u sürdüğünde piyasaya girdi. Microsoft firması Macintosh için sözlük işlemci ve elektronik tablo programı yazdı. Hayatta ilk defa IBM şirketi, içinde sabit disk bulunan ilk kişisel bilgisayarı, 1983 yılında PC/XT adıyla piyasaya sürmüştür. Disk, yerleşik bir depolama aygıtı olarak çalışıp, 10 MB idi. 1984'te, IBM, Intel'in 80286 micro işlemcisine dayalı, PC AT adlı yüksek performanslı ikinci kuşak bilgisayarını tanıttı. IBM PC'den üç kat hızlıydı. 1990 yılında, Windows 3.0 piyasaya sürüldü.

hayatta ilk defa Apple Macintosh

hayatta ilk defa PC/XT

1990'lı yıllarla başlayan ve günümüze değin gelinen noktada gelişimin ve teknolojinin durmayacağı hemfikirdir.

İşte geleceğin dünyası da teknolojinin geleceği de bize daha ne gibi süprizlerle karşılaştıracak bunu bilemeyiz ancak şunu iyi bilmeliyiz ki daha teknolojinin başındayız...

Öyleyse demeliyiz ki artık herkes Hayatta ilk defa bilgisayar kullanacaktır..

author
Yazar Hakkında
Merhaba Ben Fatih Ün. Bilgisayar Programcısıyım. Teknoloji ve bilişimle uzun yıllardır beraberim. 2015 yılında Blogger'la tanıştım ve blog yazarlığına başladım. Aşırı araştırmacı biriyim. Öğrenmek için çok çabalarım. Genellikle Rock dinleyicisiyim..

0 yorum:

Yorum Gönder


hayatta ilk defa

Son Yazılar

Son Yorumlar

Banner

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe
Powered By Blogger

Copyright © Hayatta Ilk Defa | Powered by Blogger